Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Robienie zakupów Żywność

Potrzebujesz czerwonego barszczu na zakwasie? Wejdź na artmankiszonki.pl.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą jemy z reguły w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do krokietów z grzybowym farszem

Wydaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego nieco słodkawy, a przy tym kwaskowy aromat powoduje, iż znakomicie stapia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni wolą w nim kartofle, plastry kiełbasy i jajko, inni wrzucają weń uszka z grzybami, kapustą lub mięsem. Barszcz czerwony to doskonałe danie obiadowe, ale też wyśmienita przekąska albo kolacja na ciepło – gorący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem czy chrupiącego krokieta z pieczarkami.

Wypada wspomnieć, że barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ zawiera mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, dlatego zaleca się go anemikom. Natomiast ze względu na fakt, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym nieraz zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak

Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i inaczej doprawia tę potrawę. Niektórzy wolą pikantny barszcz, dobrze pieprzny, drudzy dodają do niego łyżeczkę cukru, aby podbić naturalny słodki aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym zawiera więcej kluczowych witamin i minerałów. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyszykować osobiście, jednak proces fermentacji trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo online.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]