Kiszone ogórki powinniśmy jeść często. Dowiedz się dlaczego

Robienie zakupów Żywność

Więcej informacji o kiszonych ogórkach.

W sałatce, na kanapce, w zupie czy w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kwaszone warzywa są równie zdrowe, co pyszne.

Ogórki kiszone – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi przyprawami

Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj proste. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź beczułki z drewna, w których ogórki zalewa się wodą z solą i zostawia się je na minimum kilkanaście dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper oraz ząbki czosnku, lecz walory smakowe kiszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, m.in. ziarnami gorczycy, kawałkami chrzanuczy liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby samodzielnie zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą lub spiżarką, w której może składować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy też w pojemnikach z uchem, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Czy powinno się jeść ogórki kiszone?

Od stuleci powszechnie wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, bo razem z kiszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które pozytywnie oddziaływają na florę jelit oraz redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz sporo minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, cynk czy fosfor. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeśli uwielbiamy kwaskowate smaki, polecamy nie wyrzucać jej po spożyciu kiszonek, tylko dodać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Warto jednak podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]