Dowiedz się więcej o soku z kapusty kiszonej.
Od wieków w rodzimej kuchni używa się kwaszonek. W ostatnich latach jednak notorycznie wymienia się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Wypłukuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
Bodaj większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty nierzadko przynosiły swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaskowaty, jednakże niezmiernie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy K, C, E oraz A, a także liczne minerały, jak np. miedź, żelazo oraz magnez. Wielu ludzi miewa problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, lecz warto pić go systematycznie, dlatego że działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie warto nadużywać – wystarczy spożywać około 250 mililitrów soku na dzień.
Sok z kiszonych buraków jest tak samo zdrowy!
Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni i który pijemy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajdziemy wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a jednocześnie poprawia koncentrację. Choć buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym sklepie albo założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, że tego typu soki należy składować w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]