Panna cotta kawowa, czyli deser dla wielbicieli kawy

Nasze porady Robienie zakupów

Panna cotta kawowa to deser, który ma wielu wielbicieli wśród miłośników kawy. Nic w tym dziwnego – cudownie łączy smak espresso z delikatną jak chmurka pianką. Dowiedz się więcej na temat tego eleganckiego dania, a także jak przygotować je w domu. Przedstawiamy przepis, który – jesteśmy tego pewni – zachwyci twoje podniebienie.

Czym jest deser panna cotta?

Panna cotta to włoski deser, który dosłownie oznacza “ugotowana śmietanka”. Danie jest delikatne i kremowe, a powstaje na bazie śmietany i mleka, żelatyny oraz cukru. To jeden z tych deserów, które zdobywają serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie swoją prostotą i elegancją. I, oczywiście, cudownym smakiem.

Panna cotta kawowa jest zazwyczaj przygotowywana poprzez podgrzewanie na średnim ogniu śmietanki kremówki z mlekiem, cukrem i kawą (zazwyczaj jest to espresso, ewentualnie kawa rozpuszczalna, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie do mieszanki dodaje się rozpuszczoną żelatynę, co pozwala deserowi stężać. Po schłodzeniu w lodówce panna cotta nabiera kremowej konsystencji.

Panna cotta o swaku kawowym jest zwykle podawana w niewielkich miseczkach lub foremkach i ozdobiona bitą śmietaną, kakao lub ziarnami kawy. Bywa też serwowana z sosem kawowym.

Jak przygotować pannę cottę kawową w domu?

Większość miłośników słodkości przyzna, że deser panna cotta ma w sobie coś wyjątkowego. Za jego popularnością stoi nie tylko pyszny smak, ale też prosty skład i stosunkowo łatwy sposób przygotowania. Większość składników potrzebnych do przyrządzenia panna cotty o smaku kawowym prawdopodobnie ma już w domu.

Składniki na panna cottę o smaku kawy

  • 2 szklanki śmietanki kremówki (36%)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sos kawowy (opcjonalnie)
  • ziarna kawowe do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie kawowej panna cotty

  1. W małej miseczce rozpuść żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Odstaw na kilka minut, aż żelatyna napęcznieje.
  2. W rondlu połącz śmietankę kremówkę, mleko i cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Dodaj espresso i ekstrakt waniliowy. Do przygotowania espresso śmiało możesz użyć swoich ulubionych kapsułek do ekspresu. Mieszaj przez kilka minut, aby aromaty się połączyły.
  4. Teraz dodaj napęczniałą żelatynę do mieszanki śmietankowej i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  5. Przelej masę do foremek do panna cotty lub niewielkich miseczek.
  6. Wstaw foremki do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby panna cotta stężała.
  7. Przed podaniem delikatnie wyjmij panna cottę z foremek na talerze do deserów.
  8. Jeśli lubisz, możesz ozdobić każdą porcję sosem kawowym lub posypać dodatkami, np. ziarnami kawy.

Kawowa panna cotta – czemu zawdzięcza swoją popularność?

Panna cotta kawowa ma wiele zalet. Łączy w sobie kremową konsystencję tradycyjnej panna cotty z intensywnym smakiem i aromatem kawy. Dla miłośników kawy jest to doskonała propozycja, która pozwala cieszyć się ulubionym smakiem w formie deseru.

Co ważne, przygotowanie panna cotty jest stosunkowo łatwe i nie wymaga wysokich umiejętności kulinarnych. To ponadto deser, który doskonale sprawdza się przy różnych okazjach. Dzięki temu, że jest nie tylko smaczny, ale także wyjątkowo elegancki, może być podawany na uroczyste okazje i romantyczne kolacje.

Kawową pannę cottę można też bez większego trudu dostosować do różnych preferencji smakowych. Możesz ją podawać z różnymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, kakao, kawa, sos kawowy, waniliowy lub inny – daje to spore możliwości eksperymentowania. Możesz też dostosować smak panna cotty do swoich upodobań, używając swojej ulubionej kawy, czy to w postaci espresso, czy też kawy smakowej. A używając odpowiednich składników zastępczych, możesz ją dostosować do różnych diet.

I na koniec: panna cotta jest lekka i orzeźwiająca, co czyni ją doskonałym deserem po obfitym posiłku.

Źródło tekstu: https://cafessima.pl/blog/panna-cotta-kawowa-czyli-deser-dla-wielbicieli-kawy/