Zamów sok z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, przedtem mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie witaminy w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo związków wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kiszonek to również świetne źródło witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego trzeba go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Działają one także osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]