Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Dbanie o zdrowie Robienie zakupów

Więcej o soli kłodawskiej.

Sól to związek chemiczny potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu należy ich używać podczas gotowania?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak jedzenia. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, żelazo czy selen, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem wapnia, cynku czy potasu, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich własności i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]