Stal nierdzewna posiada sporo istotnych cech sprawiających, iż jest szeroko używana. Jej najistotniejszy atut to z rzecz jasna odporność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia trwałość wykonanych z niej elementów, ale też pozwala na ich styczność z wodą i zawilgotniałymi materiałami. Prócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, że nie reaguje z substancjami o kwaśnym odczynie, a listę jego zalet dopełnia nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój bakterii.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – zbiorniki na kosmetyki lub artykuły spożywcze
Stabilność chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej wspaniały budulec dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez fabryki przetwórstwa, które korzystają z nich w toku wytwarzania, a później magazynowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa oraz piekarniach wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w charakterze pojemników fermentacyjnych. Materiał ten jest też używany często w branży kosmetycznej i przez podmioty zajmujące się produkcją i dystrybucją paliw, rozcieńczalników i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie
Wytrzymałość na złe warunki atmosferyczne (kwaśne opady, wysokie i niskie temperatury czy wilgotność) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (na przykład jako elementy balkonowe), a także na basenach (jako drabinki i barierki). Z uwagi na elegancki wygląd, równie dobrze prezentują się także wewnątrz obiektów budowlanych – między innymi na klatkach schodowych. Ponadto aseptyczność stali nierdzewnej umożliwia jej stosowanie w gabinetach medycznych oraz przychodniach.