Więcej o eko żywności na artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX wieku, wyroby spożywane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać różnorodnymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z poszerzającą się wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wykonanych z żywności eko.
Żywność ekologiczna – z upraw nie korzystających z syntetycznych pestycydów i nawozów
Żeby jakiś wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł tytułować się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność eko i przetwory z niej sporządzone muszą zdobyć stosowne certyfikaty przyznawane przez wskazane do tego instytuty. Fundamentalnym jednak atrybutem spożywczych wyrobów eko jest to, że użyte do ich przygotowania warzywa i owoce uprawiano z zachowaniem kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie wykorzystywali chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe bądź wywołują zasolenie gleby, a natryski pół chemicznymi pestycydami często są przyczyną śmierci pożytecznych organizmów. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa posiadają niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, iż mniej tych niepożądanych substancji dostanie się do ustroju ich konsumentów.
Kupujesz żywność eko? Sprawdzaj uważnie informacje na etykiecie
Żywność ekologiczna podlega nieprzerwanej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym także w trakcie składowania oraz przewozu. Co ważne, jeżeli przetwór spełnia warunki, jego wytwórca prócz standardowych informacji między innymi o możliwych alergenach, warunkach przechowywania, wadze netto, kraju pochodzenia składników i dacie zdatności do spożycia, musi też obligatoryjnie wskazać numer ID jednostki certyfikującej dany artykuł i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc kształt liścia ułożony z białych gwiazd. Szukając żywności eko warto więc czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o uzyskanych certyfikatach.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]