Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą jemy z reguły w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako dodatek do wielu dań. Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy […]

Continue Reading

Czy kawa jest zdrowa?

Przez pewien czas panowało powszechne przekonanie, że kawa nie jest napojem dobrym dla naszego zdrowia, jednak najnowsze doniesienia przeczą tej tezie – coraz częściej pojawiają się informacje o jej prozdrowotnych właściwościach. Jak jest naprawdę? Czy kawa jest zdrowa? Kawa a zdrowie Ostatnie badania na temat właściwości kawy i jej wpływu na zdrowie człowieka sugerują, że […]

Continue Reading

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Od wieków w rodzimej kuchni używa się kwaszonek. W ostatnich latach jednak notorycznie wymienia się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami. Wypłukuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej […]

Continue Reading

Kiszone ogórki powinniśmy jeść często. Dowiedz się dlaczego

W sałatce, na kanapce, w zupie czy w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kwaszone warzywa są równie zdrowe, co pyszne. Ogórki kiszone – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi przyprawami Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie […]

Continue Reading

Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, przedtem mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. […]

Continue Reading

Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX wieku, wyroby spożywane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać różnorodnymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z poszerzającą się wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wykonanych z […]

Continue Reading

Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy poniżej. O procesie kiszenia Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich […]

Continue Reading

Czy można kupić kapsułki kompatybilne z Nespresso?

Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej dostępnych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli pozyskiwały kolejnych zwolenników. Aktualnie jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wykonuje wiele renomowanych firm. Czy są w sprzedaży zamienniki kapsułek Nespresso? Postanawiając o […]

Continue Reading

Pomysły na herbatę rozgrzewającą

Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniu, dlatego warto poznać 3sposoby na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki. Wywar bazowy Najbardziej popularną bazę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe mieszanki zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych indywidualnie. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany […]

Continue Reading

Kurs kulinarny – korzystaj z doświadczenia szefów kuchni

Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to droga do pozyskania nowych umiejętności – poznanie tajników różnych receptur oraz odpowiednich technik produkcyjnych albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Kurs kulinarny – poznaj tajniki sztuki kulinarnej Umiejętności gotowania nie zdobywa się w parę tygodni – szef […]

Continue Reading